Jula
screenreader_text_site_main_search

Vähennä kodin sähkönkulutusta – vinkkejä sähkökustannusten pienentämiseen

Olitko järkyttynyt viimeisimmästä sähkölaskusta? Olemme koonneet tähän vinkkejä ja tuotteita, jotka voivat vähentää kodin sähkönkulutusta ja auttaa vähentämään sähkökustannuksia.

Mikä kuluttaa eniten kotitaloussähköä?

• Elektroniikka, kuten lämmitin tai jäähdytin kuluttaa yleensä eniten sähköä. Esimerkiksi pesukone, astianpesukone, jääkaappi, pakastin ja lämpöpatteri. Ne voivat olla hyviä lähtökohtia sähkönkulutuksen vähentämiseen.

• Tavallinen kodin elektroniikka, kuten TV, tietokoneet, medialaitteet ja lamput eivät yleensä kuluta niin paljoa. Mutta moderneissa kotitalouksissa on paljon elektroniikkaa, jotka voivat yhdessä olla varsinaisia sähkösyöppöjä. Tässä voit pienillä teoilla vähentää kulutusta yksinkertaisilla ratkaisuilla, kuten virtakytkimellä varustetuilla haaroitusrasioilla, ajastimilla ja kauko-ohjauksella.

1

Ohjaa valaisimia ajastimilla ja antureilla

Vältä tarpeetonta sähkönkulutusta kytkemällä valaisimet ajastimiin. Silloin voit asettaa siten, että valaisimet syttyvät, kun olet kotona tai sammuvat päivän aikana ja yöllä, kun niitä ei tarvita.

Vinkki!

Kytke ulkovalaistuksesi liiketunnistimiin tai vaihda ulkovalaisimet sisäänrakennetuilla antureilla varustettuihin valaisimiin. Valaisimien anturit tunnistavat, kun joku kulkee ohi ja valaisimet syttyvät, kun auto ajaa pihatielle.

2

Löydä sähkösyöppösi sähkömittarilla!

Pistorasiaan asetettavan sähkömittarin avulla voit nähdä kodin yksittäisten sähkölaitteiden kulutuksen. Anna sen mitata viikon ajan jokaista laitetta – näin löydät sähkösyöppösi. Ovatko ne isot kodinkoneet? Ehkä lasten sähkölaitteet? Vai jokin aivan odottamaton?

”Mittaa jokainen laite sähkömittarilla ja löydät sähkösyöppösi!”

3

Vaihda kaikki lamput LED-lamppuihin

Vanhat lamput voivat olla suuria sähkösyöppöjä. Tarkasta kotona, onko sinulla lamppuja, jotka voi vaihtaa uusiin, energiatehokkaisiin LED-lamppuihin. LED-lamppuja on suuri valikoima – ja niistä tulee joka vuosi vähemmän sähköä kuluttavia.

Vinkki!

Joillakin on vaikeuksia LED-lamppujen antaman valon kanssa. Etsi lamppuja, joissa on käytetty filamenttitekniikkaa – ne yhdistävät klassisen hehkulampun ulkonäön ja valon LED-lampun energiaa säästävään tekniikkaan.

4

Kauko-ohjaa elektroniikkaa ja valaistusta älykotituotteilla

Unohtavatko perheenjäsenet kytkeä elektroniikan pois päältä kotona? Älykotijärjestelmällä ja plug in -tuotteilla voit tehdä kodista älykkään ja vähentää samalla sähkönkulutusta. Kytke kodin käytetyin elektroniikka pistorasiaan ja sammuta ja käynnistä kauko-ohjaimella tai matkapuhelimella.

5

Säästä rahaa lämmittämällä asuntoa lämpöpumpulla

Tiesitkö? Jos sinulla on suorasähkö, lämpöpumppu voi vähentää sähkökustannuksiasi jopa 40 %. Se voi kuulostaa kalliilta investoinnilta, mutta jos kotona on sähkölämmitys, lämpöpumppu maksaa itsensä nopeasti takaisin.

Vinkki!

Kokeile laskea sisälämpötilaa yhdellä asteella. Se kuulostaa pieneltä asialta, mutta yhden tai useamman kylmän kuukauden aikana sähkölasku pienenee.

Muita pieniä vinkkejä sähkökustannusten vähentämiseen:

• Pese vain täysiä koneellisia astianpesu- ja pyykinpesukoneessa.
Ripusta pyykit rumpukuivauksen sijaan.
• Kuumenna ja esilämmitä vesi vedenkeittimellä tai keitä kannen kanssa.
• Käy nopeammin suihkussa ja sammuta vesi, kun peset itseäsi.
• Älä pidä jääkaappia ja pakastinta tarpeettoman kylmällä. 5 °C/-18 °C riittää. Voit tarkastaa lämpötilan lämpömittarilla.
• Vaihda tiivistenauhat, mikäli ikkunoista, ovista ja luukuista vetää (kylmä veto on tavallista vanhoissa taloissa).
• Kytke elektroniikkalaitteet virtakytkimellä varustettuun haaroitusrasiaan sammuta, kun ne eivät ole käytössä.