Jula
Etsi
Etsi

Vinkit terassin rakentamiseen

Terassin rakentamiseen tarvitaan oikeat työkalut – ja työkalupakki täyttyy nopeasti. Tärkeimmässä tehtävässä ovat ruuvinväännin, katkaisu- ja jiirisaha ja mitta. Olemme koonneet tähän tarvitsemasi työkalut ja muut vinkit, joita on hyvä tietää, kun olet rakentamassa terassia.

Huomioitavaa ennen terassin rakentamista

  • Mieti ulkonäköä ja sijaintia puutarhassa. Onko puita tiellä? Mihin aurinko paistaa illalla ja aamulla? Millainen näkymä on naapurista?
  • Mitä huonekaluja ja sisustusta terassille tarvitaan: pöytä, grilli, aurinkovarjo, kasveja tai poreallas? Mihin ne tulevat? Miten terassilta pääsee sisälle taloon ja keittiöön?
  • Muista pistorasiat! Mihin ne tulevat? Tarvitseeko tehdä sähkötöitä?
  • 20–25 m² on tavallinen terassin koko keskisuurelle perheelle. Mutta älä pelkää ajatella isommin!
  • Voit merkitä terassin kepeillä ja narulla, jotta saat realistisen tunteen terassin koosta ennen kuin alat rakentaa sitä.

Ruuvinväännin

Terassin rakentamisessa ruuvinväännin käy kuumana, kun kaikki terassilaudat pitää ruuvata kiinni. Terassin rakentamiseen tarvitaan usein ruuvinväännin, jonka teho on vähintään n. 30–40 Nm, mutta ranskalaisten puuruuvien tai muiden karkeiden ruuvien kiinnittämiseen tarvitaan lähes 50 Nm. 

Katkaisu- ja jiirisaha

Katkaisusahalla säästät paljon aikaa ja energiaa sahaamalla suuria määriä terassilautoja ja palkkeja nopeasti ja tehokkaasti.

Pyörösaha tai pistosaha

Vaikka katkaisu- ja jiirisaha pystyvät suurimpaan osaan töistä rakentamisen aikana, tarvitaan myös pistosahaa tai pyörösahaa kappaleiden ja liitosten sahaamiseen käsin. Lautoja pitää ehkä myös muokata niiden ollessa paikoillaan, mitä ei pysty tekemään katkaisu- ja jiirisahalla.

Lattiapalkkien välinen etäisyys terassin rakentamisessa

Hyvä nyrkkisääntö on, että terassin lattiapalkkien etäisyyden toisistaan pitää olla enintään 40 cm keskeltä keskelle. Mitat voivat hieman vaihdella sen mukaan, kuinka vahva terassin pitää olla ja mitä terassilautoja käytetään. Jos olemassaolevat palkit on jo asennettu esim. 60 cm:n jaolla, voit täydentää lisäriveillä siten, että jaoksi tulee 30 cm.


Minkä tyyppisiä tolppakenkiä kannattaa käyttää – rakennetaanko terassi maa-ankkureilla vai liittimillä?

Tolppakenkiä ja liittimiä käytetään nostamaan tolpat ja palkit maasta, jotta kosteus pysyy pois ja rakenteesta tulee vahvempi ja kestävämpi. Tavallisesti tolppakengät valetaan maahan, jotta ne kannattelevat palkkeja. Tolppakenkiä on saatavana sekä L- että U-profiililla ja säädettävänä mallina. 

Vinkki!

Voit myös tehdä perustuksen kaivamatta tai valamatta maa-ankkureiden (kutsutaan myös maaruuveiksi) avulla.

Mitä työkaluja tarvitsen, jotta siitä tulee suora?

Klassinen mitta ja pitkä vesivaaka ovat edelleen luottovälineitä helppoon kohdistamiseen ja mittaamiseen projektin aikana. Laserlaite voi myös olla yksi vaihtoehto, mutta muista, että päivänvalossa on vaikea nähdä laserlinjaa.


Vinkki!

Muista, että terassin pitää laskea hieman talosta poispäin. Näin vältetään seisovan veden muodostuminen talon ja puurakenteiden yhteyteen.

Tutustu Hecon terassityökaluun

Hecon terassityökalulla voit ruuvata terassilaudat palkkeihin sivulta sen sijaan, että tämä tehtäisiin keskeltä terassia. Näin saat paljaille jaloille miellyttävän terassin, jossa ei ole näkyviä ruuvinpäitä, halkeamia ja tikkuja.


Säännöt terassin rakentamiseen

Tarvitsetko rakennusluvan terassin rakentamiseen? On joitakin sääntöjä, joihin kannattaa tutustua ennen rakentamista, mutta Ruotsin asuntoviraston mukaan terassille ei tarvita rakennuslupaa, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Se rakennetaan 3,6 metrin päähän asuinrakennuksesta
  • Se ei ole yli 1,8 m korkea
  • Se sijoitetaan vähintään 4,5 m tontin rajalta
  • Alue ei ole historiallisesti, kulttuurihistoriallisesti, ympäristöllisesti tai taiteellisesti arvokas.

Muista, että tarvitset putoamissuojan terassille kaavoitus- ja rakennuslain mukaan. Aitaa/kaidetta ei lasketa terassin enimmäiskorkeuteen (1,8 m), jotta voit rakentaa ilman rakennuslupaa. Suurempi näkösuoja sen sijaan lasketaan siihen, ja silloin saatetaan tarvita rakennuslupa.

254 Tuotteet