Jula
Etsi
Etsi

Komposiittilauta – rakenna huoltovapaa terassi

Oletko rakentamassa terassia? Jos haluat kestävän lautaterassin, kannattaa valita komposiittilauta – silloin saat puumaisen terassin ilman oksia, säleitä tai tikkuja. Jälkikäsittelyä ei myöskään tarvita, ja ainoa vaadittava huolto on pestä komposiittilaudat vedellä tarvittaessa.

Mikä on komposiittilauta?

Komposiittilauta on luonnonpuuta, johon on yhdistetty muita materiaaleja vahvistamaan sen kestävyyttä ja värinkestävyyttä, minkä ansiosta se liikkuu ja vaihtaa väriä mahdollisimman vähän. Saat huoltovapaan laudan, jota ei tarvitse öljytä tai käsitellä. Pinnalla on myös mukava kävellä paljain jaloin – ei tikkuja, halkeamia tai ruuveja.


Mitä työkaluja tarvitset komposiittiterassin asennukseen?

Klipsi – komposiittilautojen asennukseen

Aloitusklipsiä (1) käytetään lautojen pitkillä ulkosivuilla ensimmäisissä laudoissa. Sen jälkeen tarvitaan ruostumattomia klipsejä (2) kiinnittämään laudat toisiinsa.

Peitelista ja päätysuojus hyvännäköiseen viimeistelyyn

Sekä lyhyen että pitkän sivun viimeistelyyn on saatavana tarvikkeita, kuten komposiittilistoja ja päätysuojuksia. Päätysuojus on tarkoitettu sopimaan lautojen uriin, kun taas peitelista on tarkoitettu vapaaseen asennukseen halutulle sivulle.

Mitä työkaluja tarvitsen komposiittiterassin rakentamiseen?

Tarvitset porakoneen ja sahan eli samat työkalut, joita tarvitaan tavallista puuterassia rakennettaessa. Yksityiskohtaiseen katkaisuun ja joustavaan sahaukseen suositellaan pyörösahaa/pistosahaa, kun katkaisu-/jiirisaha on korvaamaton. Muista myös taittomitta, vesivaaka tai laser, jotta lopputuloksesta tulee suora!

Näin asennat komposiittilaudat

1

Asenna kantavat palkit enintään 30 cm:n jaolla

Asenna palkit enintään 30 cm:n jaolla (tai 20 cm erittäin kovalla kuormituksella olevilla pinnoilla). Jos olemassaolevat palkit on jo asennettu esim. 60 cm:n jaolla, voit täydentää lisäriveillä siten, että jaoksi tulee 30 cm.

2

Ruuvaa aloitusklipsi kiinni terassin reunaan ja aseta ensimmäiset laudat

Seuraavana vaiheena on ruuvata aloitusklipsit lautojen pitkille ulkosivuille. Laita sitten ensimmäiset komposiittilaudat paikoilleen ja sovita ne päätyklipseihin. Tämä komposiittilauta voidaan laittaa joko urapuoli tai sileä puoli ylöspäin.

3

Asenna komposiittilaudat vierekkäin

Kiinnitä sitten komposiittilautoja vierekkäin klipseillä (muovi tai ruostumaton), jotka ruuvataan kiinni palkkiin. Jos palkki on liian kapea, voi olla tarpeen kiinnittää lisäpalkki jokaiseen päätyliitokseen, jotta siihen mahtuu kaksi klipsiä.

4

Kiinnitä ulkolauta esiporaamalla ja vinoruuvauksella

Uloin komposiittilauta voidaan kiinnittää esiporaamalla ja vinoruuvauksella laudan pitkittäiseen uraan.

5

Viimeistele peitelistalla ja päätysuojuksella

Viimeinen vaihe on asentaa peitelista ja/tai päätysuojus. Peitelista voidaan asentaa pitkälle tai lyhyelle sivulle sen mukaan, kuinka olet asettanut komposiittilaudat. Päätysuojus sopii erityisesti komposiittilautojen lyhyille sivuille.

Tarkemmat ohjeet löydät käyttöohjeesta.

 

Kuinka paljon materiaalia tarvitaan?

Ensimmäinen vaihe projektia aloittaessasi on, että tiedät, kuinka paljon komposiittilautoja (lautojen määrä) ja tarvikkeita on ostettava. Esimerkiksi nelikulmainen puuterassi, jonka pinta-ala on 20 m² (5x4 m) ja jossa on kantavat palkit 40 cm:n jaolla ja ainoa pitkä sivu on seinää vasten, vaatii:

  • n. 60 komposiittilautaa
  • n. 375 klipsiä (jokaisessa klipsissä on ruuvinreikä)
  • n. 15 aloitusklipsiä
  • n. 56 päätysuojusta ja 3 komposiittilistaa (vaihtoehtoisesti vain 6 komposiittilistaa, jos et käytä päätysuojusta)