Mene suoraan sisältöönMene suoraan hakuunMene suoraan hakuun
Jula

Valmistele polttopuut – kaada, katkaise, pilko ja säilytä

Puun polttaminen on pitkään ollut lämmön lähde tavallisissa kotitalouksissa. Se merkitsee työtä polttopuiden kuljettamisessa, sahaamisessa ja pilkkomisessa. Onpa sinulla puukattila tai kamiina, polttopuiden pilkkomisessa riittää hommaa. Älä tee siitä liian vaikeaa – katso vinkkimme ja tuotteemme työn helpottamiseksi.

Vinkit puiden sahaukseen

Voit katkaista puut klapikoneella tai moottorisahalla ja sahapukilla. Se, mikä tapa sopii sinulle, riippuu paljon siitä, miten paljon puita sinun pitää katkaista ja miten usein. Jos sinulla on puukattila ensisijaisena lämmönlähteenä ja käytät paljon polttopuita, kunnollisen klapikoneen hankkiminen saattaa olla hyvä sijoitus.


Ota huomioon – sahaa halot oikeaan pituuteen!

Mieti, miltä kamiinasi, takkasi tai puukattilasi näyttää. Katkaise halot tulisijan mittoihin sopivaan pituuteen, joka yleensä on n. 25–50 cm.


Vinkki – käytä sahapukkia, kun sahaat moottorisahalla!

Jos sahaat puita moottorisahalla, kannattaa hankkia kunnollinen metallinen sahapukki. Niistä on olemassa yksinkertaisempia malleja sekä malleja, joissa on kiinnike moottorisahalle.

Huomioitavaa polttopuiden pilkkomisessa

Kun olet katkaissut puut sopivaan pituuteen, on aika pilkkoa ne. Se voidaan tehdä kirveellä tai klapikoneella. Klapikonetta kannattaa suosia, jos pilkottavana on suuria määriä ja jos sinulla on esim. puukattila pääasiallisena lämmönlähteenä, koska työ sujuu nopeammin ja vaivattomammin.


Ota huomioon!

Pilko puut heti niiden sahaamisen jälkeen, koska työ sujuu helpommin, jos puu on raakaa sen sijaan, että se olisi puolikuivaa ja sitkeää.

Muista myös, että klapikoneilla on erilaiset klapien enimmäishalkaisupituudet. Toisin sanoen sinun pitää varmistaa, että halkaisemasi puut eivät ylitä klapikoneen enimmäiskapasiteettia.

Vinkit polttopuiden kuivatukseen ja säilytykseen

Kuivata lämpöarvon parantamiseksi.

Ennen kuin puita voi polttaa, ne on kuivatettava lämpöarvon parantamiseksi. Vastakaadetun puun (raakapuun) kuiva-ainepitoisuus on vain 50 %, kun taas hyvässä polttopuussa se on n. 80 %. 

Ilma on avainsana kuivatuksessa

Polttopuut on helppo kuivattaa ja säilyttää puuliiterissä, mutta sen voi hyvin tehdä myös ulkona. Polttopuut tarvitsevat ilmaa, ja ne kannattaa asettaa alttiiksi tuulelle. Ulkona säilytettäessä ja kuivatettaessa voit rakentaa yksinkertaisen katoksen puiden päälle tai peittää ne pressulla. Ole kuitenkin huolellinen, että ilma pääsee edelleen kiertämään läpi, jotta puut eivät pääse kostumaan.

Älä laita puita suoraan maahan

Älä laita puita suoraan maahan, vaan varmista, että ne ovat jonkunlaisen alustan tai korokkeen päällä. Ne kuivuvat nopeammin eivätkä ole alttiina maasta tulevalle kosteudelle ja homeelle. Laita alimmat puut kuori alaspäin.

Puiden kaataminen – pidä moottorisaha kunnossa

Puiden kaatamisessa moottorisaha on ensisijainen työkalu. Moottorisahoissa on erilaisia tehoja ja terän pituuksia, joten sinun pitää löytää tarpeisiisi sopiva saha sen mukaan, onko kyse puiden kaatamisesta metsässä vai puutarhassa. Muista, että käsineet, kuulosuojaimet ja jonkunlaiset suojalasit ovat ehdottomia varusteita tällaisissa töissä.


Ota huomioon – huolla saha, ketju ja terä!

Muista myös pitää moottorisaha kunnossa rasvaamalla, öljyämällä ja ehkä uudella ketjulla ja terällä – hyvin pidetyllä moottorisahalla on paljon merkitystä.

Koneet pitävät ääntä, terät pyörivät ja sahanpuru lentää – muista käyttää oikeita suojavarusteita ja työskennellä turvallisesti!

Vinkkejä puiden polttamiseen

Saat parhaan mahdollisen hyödyn puiden polttamisesta oikeilla tarvikkeilla. Helpota sytyttämistä sytykkeillä tai sytytyspusseilla, levitä lämpöä takkapuhaltimella ja pidä kamiinasi tai avotakkasi hyvässä kunnossa sopivilla takkavälineillä. Viimeistele kauniilla puukorilla ja ehkä myös pussillisella valmiiksi halkaistuja laadukkaita koivuklapeja?


103 Tuotteet

Olet nähnyt 40 / 103 tuotteesta