Jula
screenreader_text_site_main_search

Aloita lajittelu jo tänään – näin pääset alkuun

Lajittelemalla jätteesi niiden syntypaikalla otat vastuun niiden asianmukaisesta hävittämisestä. Osa roskista on vaarallista jätettä, joka on hävitettävä sen vuoksi, kun taas toiset materiaalit ovat hyödyllisiä, koska ne voidaan kierrättää. Etkö ole vielä aloittanut lajittelua? Se ei ole vaikeaa – näin pääset alkuun!

Miksi lajittelu kannattaa?

Jätteistä huolehtiminen ja niiden lajittelu niiden syntypaikalla on jokaisen vastuulla ympäristön pilaantumisen vähentämiseksi. Näin estät ympäristölle vaarallisten materiaalien päätymisen ympäristöön, ja kierrätettävät materiaalit voidaan käyttää uudelleen.

Mitä voin lajitella?

Lehdet
Paperipakkaukset
Muovipakkaukset, kovat ja pehmeät
Metalli
Lasi, värillinen ja väritön
Elektroniikka
Akut
Ruokaöljy
Kemikaalit ja maalit
Lääkkeet
Waste Disposal

Miten pääsen alkuun lajittelussa?

Millaiset ovat olosuhteet asuinpaikassasi? Onko lähelläsi kierrätysasemia ja mitä voit jättää sinne? Käytä tätä lähtökohtana, kun suunnittelet lajittelua. Voit yleensä toimittaa kierrätykseen sanomalehtiä, pahvia, muovia, lasia ja metallia. Aloita mieluummin pienestä kuin et ollenkaan!

Mitä minä tarvitsen?
Jotta jätesäkit eivät olisi hajallaan ympäri kotia, on suositeltavaa käyttää erityisiä jätteiden lajitteluun tarkoitettuja astioita. Vaihtoehtoja on useita - säiliöistä ja pinottavista laatikoista tiskialtaan alle sijoitettaviin versioihin. Jos haluat säästää enemmän tilaa, voit luoda ratkaisun useammilla ja suuremmilla säilytysastioilla.

"Aloita mieluummin pienestä kuin et ollenkaan!"

Miten saat muun perheen mukaan?

Tee siitä helppoa ja toteuttamiskelpoista - merkitsemällä lajitteluastiat selkeästi, jotta kaikki perheenjäsenet voivat osallistua prosessiin. Värikoodaus tai symbolit voivat olla keino saada nuorimmatkin ympäristönsuojelijat mukaan toimintaan.